Zamanın birinde;
Çocuk annesinin elinden tutarak öğretmenlerin fotoğraflarının olduğu panoda esmer siyah saçlı adamın fotoğrafını gösterdi.
‘Anne! Ben bu müdürün olduğu sınıfa gitmek istiyorum’ diye…
Anne okul giriş saatinde psikolojik danışmana gelerek: ‘Hocam çocuğum 1. Sınıf, kendi sınıfına girmek istemiyor. Okula gelirken zorluk yaşıyoruz. Ağlayarak geliyor…’
Hımm… der Danışman. Diğer bazı detaylardan ve konuşmalardan sonra
‘Sordunuz mu acaba, sınıfa giderse ne olur diye korkuyor?’
Bir arkadaşım beni itti diyor. Diğer gün bahçede büyük sınıflar bana kızdı, diğer gün sınıfta çok gürültü var. Her gün bir bahanesi oluyor… okuldan kaçtı…Şimdi de başka bir sınıfa gitti.
Nasıl!
‘Bilmiyorum bu üst katta bir 4. Sınıf öğretmeni var o sınıfa gitti
Sınıfı biliyor musunuz?
‘Yok ama üzerinde 4… yazıyordu…’
Uzman kapıya çalar, selam verip izin alarak geçer bir sıraya oturur. Öğretmen dersine devam ederken matematikte Gaus Yöntemiyle çözülecek bir problem anlatıyordur. 4. Sınıfın güzel davranışlar sergileyen çocukları, derse katılıp parmak kaldırırken; öndeki sırada sağlam yere basan gürbüz çocuğun yanında; Saksağanların içinde serçe yavrusu misali bir görüntüde, oturduğu sıradan ayakları yere ulaşamayan çocuk da tahtayı izlemektedir. Müfredatın akışı gereği bazı harfleri henüz yeni öğrenmiş, okumayı da sökmüş sökecek olmalı. Islandığı belli olan kirpikleri sakinleşme ritmine geçmiş.
- derste çocuğun 1. Sınıf öğretmeni çantasını da gönderir sınıfa. Son derste çocuklar trafik işlerken O, defterine çakmak çakmak gözlerle neşeli bir şeyler yazıyordu. Boyu yetişmediği için de misafir olduğu sınıfta ancak sırasında ayakta durarak.
Öğretmenin bahçede yada nöbette veya koridorda sevgi dolu bir davranışı, herhangi bir nedenden dolayı zorluk yaşayan bir çocuğun sevgi ve güvenle yaratıcı bir çözüm kapısı bulmasını sağlıyor. 1. Sınıf öğretmenin olgunluğu ve çantasıyla beraber ödevini göndermesi çözümde işbirliğinin değerini gösteriyor.
Anne kaygılı ve ağlamaklı ya sınıfına hiç girmek istemezse, ya okula gelirken aynı zorluklar yaşarsa, ya hep bu sınıfa gitmek isterse…
David Viena’nın bir tekniği var İngilizcede baş harfleri CTFD Türkçeye Çevirince LBSO
Yani; Lan Bi Sakin Olun
Çocuklarınızın; okul, ders, öğrenme, başarı, sınıf, davranış, ve diğerleri yaşadığı ve yaşayacağı problemlerde önce bir sakin olun. Yani LBSO
- Sınıf öğretmen haftada ancak 1 gün gelebilirsin diye anlaşıyor çocukla bakalım ne olacak.
Bu sevgi ve yaratıcı çözümler oldukça çocuklarımızın yaratıcılığı da hayat başarısı da gelişecek. O zaman tek tipci, ezberci, kalıpçı, sadece sınava endekslenmiş test robotları dışında Niels Bohrlarımız Gauslarımız, Einsteinlerimiz, Da Vincilerimiz; sanatçılarımız, yazarlarımız, güzel dost komşu arkadaş vatandaşımız dünya insanlarımız olacak.