Sinavlara giren oğullariniz/kizlariniz, akrabalariniz ya da tanidiklariniz…

Sınav Kaygısı her toplumda yok ama; duyguların ortak bir tarihi, benzer bir dili vardır. Binlerce yıldır evrende olan insanoğlu birlikte yaşamla birlikte ilk köyleri milattan önce 12 binli yıllarda bizim köyün yakınlarında kurdu. Bu köyler Anadolu‘ da Mezepotamya‘da sizin köylerinize  de yakın bir yerdedir.

Milattan önce yaklaşık 6-5 binlerde ilk devleti kuranlar, bu tarihlere yakın tarihlerde de yaklasık 4500 lerde yazıyı buldu.

Tekerleği, ateşi, kılıcı, barutu, pusulayı, buhar makinasını bulan insanoğlu/kızı 
şimdi atomaltı dünyada kuantumla ve evreni enerjiyi aynı anda iki yerde olmayı arıyor.

Yazıyı bulunca yazılılar başladı mı? Bilmiyorum.

Ama: köyleri, devletleri, uygarlıklarından önce de; binlerce yıldır insanoğlu/kızı bu evrende vardı.

Ve bu evrende onu korumaya progamlanmış, beyinlerinde amigdala diye bademe benzeyen bir bölge var. Sefkat, sevgi, gibi duyguların merkezi olarak bilinmekle birlikte Özellikle korku merkezi olarak da bilinir. Tehlike anında, korku duygusu oluşturarak hayatta kalmayı sağlayan muhteşem bir sistemin emir merkezidir. İster allah vergisi olarak, ister biyolojik evrimin bir işleyişi olarak görün, korku duygusu çok yararlı muhteşem bir duygudur. Hayatta kalmaya yardımcı olur. Bizi, hatta tüm canlıları  korur. Düşünün caddenin ortasında karşıdan karşıya geçerken bir arabann çok hızlı yaklaştığını görsen! Korkmasan kaçmasan ne olur?…

Beyin Tehlike anında başlıca 2 seçenek sunar. Hayatta kalmak için, Ya savaş, Ya da Kaç

Duydunuz mu bilmem,  ’Korkudan benzi attı’ derler. Ya da rengi solmuş Neden acaba? Beniz atar, renk sararır?  Hiç düşündünüz mü? Bazı yerler terler, Neden?

Nefes alış veriş hızlanır, kalp hızlı çarpar, ağız kurur… Neden?- Neden?, Neden?

Çünkü:
Korku anında yüzdeki kan, bacaklara çekilir. Daha iyi kaçasın diye.

Tehlike varsa savşamak ya da kaçmak için enerjiye ihtiyaç var. Bu alarm durumunda  kalp daha fazla pompa basar. Enerji için Karaciğer kana daha çok şeker atar. Nefes bu hıza yetişmeye çalışır. Hızlanır.ve içerde bunlar olurken Hararet yapan motor yanmasın diye soğutma için de: ‘Terleme’ olur. Kalın kaslar devreye girer. Beyindeki okşijen hareketi mantık yürütme ve dikkatle alakalı olan başın ön tarafından ziyade daha derinde beynin korku merkezinin etrafında yoğunlaşır. Tükrük salgısına çalışan sistem, ola ki yaralanırsan; kanaman az olsun diye pıhtı mekanizması için çalışır.

Yani Binlerce yıldır Dünya’da insan oğlu/kızını tehlike anında harika bir şekilde koruyan bir beyin sistemi var. Çok hızlı olarak, hayatta kalması için, gerekli tedbirleri hemen almaya çalışıyor.

Burada bilinsin ki: Gerçek bir tehlike var ise korku normaldir. Hatta gereklidir. Köpekbalığı yada kurt sizi ısırmaya gelirse..gerçek bir tehlike var. Bu tepkiler bizi koruyor ve normal. Peki:

Sorular sizi hiç ısırdı mı ki bu tepkiler oluyor.?

Sınav da gerçek bir tehlike yoksa ve benim kalbim hızla çarpıyor. Nefes alış verişim hızlanıyor, ellerim terliyorsa, ortada başka birşey var. O da Sınavım iyi geçmezse olabileceklerle ilgili aklımdan geçen düşünceler.

Bu düşünceler yapamazsam emekelr boşa gitti. Değerim sıfırlandı. Öldüm bittim mahvoldum. Arkadaşlarım ne der? Ailem? Etrafta tamamen sıfırlandım. Başarısız oldum. Herşey bitti. Okuma hayatım bitti. İyi bir liseye yada Üniversiyeteye gidemezsem herşey kötü olcak. Burada iyi arkadaşlar yok.  Gibi korkutucu fakat gerçek olmayan düşüncelerdir. Bu ygs 2milyon 7bin 685 kişinin girdiği bir maraton olarak düşün sınav anında bu düşünceler maratonda ayağna yapışmış. Hızını yavaşlatıyor. söylenip duruyorlar.

Al düşünceyü kenara koy. Şimdi sahanın dışında dur. Tur bitsin seninle psikolojik danışmanımla birlikte konuşacaşız. Şu anda bana hiç bir faydan yok.

Araştırma: Bir Kafeste 7 maymun vardır. Beslenmeleri için kafesin orta yerinde duran 2 zincire asılmaları gerekir. Kalın zincire asıldıklarında çok ince zincire asıldıklarında az yiyecek kafese dğşermiş.ve maymunlar bu yiyecekleri yerlermiş. Fakat deney için farklı bir durum ekleniyor. Kalın zincire maymunlar asılınca, oradaki maymunlardan birine 7. Maymuna elektrik şoku verilmeye başlanmış. Kalın zincire her asıldıklarında çok yiyecek düşüyormuş ama 7. Maymuna şiddetli elektrik veriliyormuş. Çığlıkların ve acının kaynağının, bol yiyecek getiren kalın zincir olduğunu farketmişler. Işte bu maymunlardan dördü kendilerine daha az yiyecek getiren, fakat 7. Maymuna daha az acı veren ince zinciri tercih etmiş. Ve 2 maymun da  hiç bir zincire dokunmayarak 7. Maymuna acı çektirmemek için günlerce  aç kalmış.

Yanındaki maymunun acısını hissedip onun acısını hafifletmek yada ona acı çektirmemek için günlerce aç kalan maymunlar gibi biz de etrafımızdaki insanların duygularını etkiliyor ve onlardan etkileniyoruz.  insan beyninde de Ayna Nöronları denilen sinir hücreleri, etrafındakinin duygularını aynalayarak acısını hisedebiliyor. Sosyal beyinlerimiz: Aslında dosttur. Beynimizde hayatta kalmak için etrafımızdakinin duygularını anlamaya yardımcı olan, yardım eden bir sistem var

23 Mart ta Üniversite adayları için YGS var. Sonrasında 8. Sınıflar için liselere geçiş sınavı olan TEOG. Tabi yazılılar, diğer sınavlar ilkokul 2 den beri hayatın bir parçası. Üniversite bitince  KPSS’ler TUS lar yani hayat sınav diyebiliriz.

Sevgili anne babalar

Çocuklarımızın sınav ve kişiliği ile ilgili gerçek duygularımızı,duygularımızın arkasındaki düşünceleri ayna nöronları ile  alabileceklerini artık biliyoruz. Öyleyse ebeveynler: Sınava giren çocuklarının bu durumlarıyla ilgili hangi duyguda olmaya özen göstereceklerini de artık biliyor olmalısınız.  Değil mi? Çünkü kaygımız çok olursa çocuğumuzun kaygısını arttırırız. Çaktırmamaya çalışssak bile  o bunu alıyor. O’na kaygı bulaştırıyoruz. Öyleyse önce kendi düşünncelerimizden başlayacagız.